Dark
Light

Historische Erard-vleugel van Alphons Diepenbrock bespeeld tijdens Geelvinck Festival

Auteur:
1 minuut leestijd

Alphons Diepenbrock in 1912
Alphons Diepenbrock in 1912
Komende donderdag (23 oktober) is tijdens het Geelvinck Fortepiano Festival de Erard-vleugel uit het particuliere bezit van componist Alphons Diepenbrock voor het eerst te horen voor het grote publiek.

De vleugel dateert uit 1839 werd bijna twee eeuwen geleden door Alphons Diepenbrocks’ vader gekocht. Hij deed het instrument kado aan zijn muzikale zoon. Diepenbrock componeerde al zijn werken op het instrument. Ook Gustav Mahler, Willem Pijper en Hendrik Andriessen hebben er in zijn huis op gespeeld.

Volgens kenners is het opmerkelijk dat Diepenbrock de klankkleur van deze rechtbesnaarde pianoforte verkoos boven de in zijn tijd inmiddels gebruikelijke moderne vleugel.

Het Geelvinck Fortepiano Festival wordt georganiseerd rond de Sweelinck Collectie, de belangrijkste Nederlandse collectie historische piano(forte)s. De collectie wordt beheerd door Museum Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam in nauwe samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. Het museum streeft er naar om de “Diepenbrock-vleugel” te verwerven voor de Sweelinck Collectie en het muzikale erfgoed zo voor Nederland te kunnen behouden.

Concert

Het concert met de Erard-vleugel van Alphons Diepenbrock vindt donderdagavond 23 oktober plaats in de Posthoornkerk (Haarlemmerstraat 124) in Amsterdam. Aanvang 20.15 uur. David Kuijken en Marta Liébana spelen werken van Diepenbrock, Fauré, Debussy, Mendelssohn, Duparc en Vermeulen. De liederen worden gezongen door Irene Maessen, begeleid door Stephan Heber op cello. David Kuijken geeft eveneens een inleiding over Diepenbrock. Het tweede deel van het programma staat in het teken van de Eerste Wereld Oorlog.

De vierde editie van het Geelvinck Fortepiano Festival loopt van 9 tot en met 25 oktober 2014. Topmusici uit de gehele wereld spelen tijdens het festival op historische piano(forte)s in historische huizen, kerken en kastelen. Het volledige programma is te vinden op www.geelvinckfestival.nl

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×