Howard Carter vindt de tombe van Toetanchamon (1922)

De Britse egyptoloog en archeoloog Howard Carter (1873-1939) doet in november 1922 de ontdekking van zijn leven. De egyptoloog – die financieel gesteund wordt door Lord Carnarvon (1866-1923) – heeft in het Dal der Koningen al tien jaar gezocht naar het graf van de jonge farao Toetanchamon.

Gouden doodsmasker van Toetanchamon

Op 4 november 1922 vindt hij de eerste sporen van dit graf onder het puin van het graf van Ramses VI. Drie dagen later vindt de egyptoloog ook de toegang tot het graf. Als het graf geopend wordt blijkt het, in tegenstelling tot andere koninklijke graven in de vallei, nog niet te zijn bezocht door grafschenders.

In de vier grafkamers worden maar liefst vijfduizend objecten gevonden, waarvan er veel voorzien zijn van een goudlaag. De talloze artefacten, cultusvoorwerpen, juwelen, muziekinstrumenten, meubilair en machtssymbolen waren objecten die de overleden farao moesten vergezellen op zijn tocht naar het dodenrijk. Het beroemdste object in het graf gevonden wordt is het dodenmasker van Toetanchamon.

Howard Carter doet er ongeveer tien jaar over om de graftombe leeg te halen. Ieder voorwerp wordt geïnventariseerd en onder verschillende hoeken gefotografeerd.

Op bovenstaande foto is te zien hoe de egyptoloog de tombe van Toetanchamon onderzoekt.

Lees ook: Howard Carter (1874-1939) – Ontdekker graf Toetanchamo

Het nog verzegelde graf van Toetanchamon

Het nog verzegelde graf van Toetanchamon

Howard Carter and Tutankhamun’s Tomb

Arrestatie van Gavrilo Princip kort na de aanslag op aartshertog Franz Ferdinand
Op 28 juni 1914 gaf de Servische boerenzoon Gavrilo Princip figuurlijk gezien…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: