Dark
Light

Treinongeluk op Gare Montparnasse, Parijs (1895)

Auteur:
1 minuut leestijd
Treinongeluk op Gare Montparnasse, Parijs (1895)

Op 22 oktober 1895 ontspoorde er een trein op Gare Montparnasse in Parijs. De trein was afkomstig Granville en had een paar minuten vertraging. Machinist Guillaume-Marie Pellerin wilde wat van die vertraging goedmaken door niet op de gebruikelijke manier te remmen, maar op het allerlaatste moment met behulp van de zogenaamde westinghouse-rem. Deze rem weigerde echter dienst waardoor de trein door het stootblok reed en vervolgens op het perron belandde en door een glazen wand van het station knalde.

De locomotief kwam bijna verticaal neer op het Place de Rennes. De twaalf wagons van de trein bleven boven staan. Bij het ongeluk kwam één persoon om het leven: Marie-Augustine Aguillard. Deze française bevond zich net in de kiosk van haar man, die even kranten was gaan kopen, toen de trein door de wand van het station kwam zetten. Ze overleed door vallend puin. Daarnaast waren er vijf mensen zwaar gewond, twee passagiers, een brandweerman en twee bemanningsleden.

Treinongeluk op Gare Montparnasse, Parijs (1895)




Wereldberoemde foto van het ongeval op Gare Montparnasse

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×