Historische geluiden online te beluisteren

Het Geluid van Nederland

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft maandag een zogenaamd geluidenarchief gelanceerd. Het project, getiteld Het Geluid van Nederland maakt tweeduizend geluiden uit het archief van het instituut online beschikbaar.

Het digitaliseringsproject werd maandag officieel gelanceerd tijdens MusicLab #11. Doel van het project is om de collectie “verdwenen geluiden” voor een breed publiek online toegankelijk te maken en vervolgens aan te vullen.Het archief van Beeld en Geluid bestaat uit zo’n tienduizend geluidsopnames uit de jaren vijftig tot de jaren negentig. Van geluiden van paardentrams en straatverkopers tot rellen in Amsterdam en de Elfstedentocht van 1986. Op een speciale website zijn nu tweeduizend geluiden beschikbaar gemaakt. Deze collectie geeft volgens het instituut “inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland”.

- advertentie -

Bezoekers kunnen de collectie zelf aanvullen met bijvoorbeeld persoonlijke (historische) geluidsarchieven en recent opgenomen geluiden uit het hele land.

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Stichting Nederland Kennisland.

Foto genomen op de set van het programma De…
[caption id="attachment_16554" align="alignleft" width="265"]De archeologische site - Foto: archaiologia.grArcheologen hebben bij opgravingen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: