Historische glasvondst in centrum Roermond

Foto’s: Gemeente Roermond

Bij archeologisch onderzoek is in Roermond een grote hoeveelheid eeuwenoud glas gevonden. Volgens archeologisch onderzoeksbureau SOB Research gaat het om de oudste resten van gebrandschilderde ramen die ooit in Nederland zijn aangetroffen.

In de binnenstad van Roermond is in totaal ruim 1200 kilo glas gevonden. Het glas dateert uit de periode 1300 tot 1600. De meeste stukken glas zijn ongekleurd, maar er zitten ook ongeveer 8400 fragmenten bij van gebrandschilderde ramen. Deze zijn volgens de onderzoekers afkomstig uitkerken, woonhuizen en raadhuizen. Op het glas zijn onder meer afbeeldingen van mensen, dieren, engelen, demonen en geometrische voorstellingen te vinden.

- advertentie -

Het glas bevond zich tussen de resten van een kelder van een huis dat in 1665 door een grote brand werd verwoest. De archeologen vermoeden dat op deze plek rond het eind van de zestiende eeuw een glasbedrijf gevestigd was. De gevonden glasscherven zouden bedoeld zijn voor hergebruik en in het huis omgesmolten worden tot nieuwe platen.

Het gevonden glas wordt opgeslagen in een depot van OB Research. Later wordt het overgedragen aan de provincie Limburg.

deventer-grote-kerkhof-265
Foto: Still RTV Oost Archeologen hebben vorige week in…
battle-totown-gr
Battle of Towton - Afb: Richard Woodville Britse archeologen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: