Historische molen Burum afgebrand

De brandende molen – Still YouTube

In het Friese dorp Burum is zondagavond de historische molen Windlust afgebrand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Een van de vier vrijwillige molenaars liep om half elf ’s avonds nog langs de molen en toen was er niets aan de hand. Kort hierna stond de molen echter in lichterlaaie. De 225 jaar oude molen brandde vervolgens in korte tijd helemaal af. De brandweer heeft de restanten van de molen hierna gecontroleerd laten uitbranden.Het dorp Burum maakt onderdeel uit van de Friese gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Bekend is dat al aan het eind van de zeventiende eeuw een molen in het dorpje te vinden was. Deze molen brandde in 1785 echter af. Twee jaar later verscheen er een nieuwe molen in het dorp. Afgelopen nacht brandde deze dus helemaal af. Drie jaar geleden was de molen, die eigendom is van stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwskruisland, nog volledig gerenoveerd.

- advertentie -

Volgens verschillende ooggetuigen zou de brand begonnen zijn in de kap. Ook hebben verschillende ooggetuigen gezegd dat ze kort voor de brand vuurpijlen hebben gezien. Politie en brandweer doen momenteel onderzoek naar de exacte oorzaak van de brand

Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwskruisland heeft inmiddels laten weten vastbesloten te zijn een nieuwe molen te bouwen.

Barney McKennaBarney McKenna, één van de oprichters van de…
Commodore 64Jack Tramiel, de man die in 1954 het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: