Hitler gedwarsboomd door chef eigen geheime dienst

Herbert Wichmann

Herbert Wichmann

In 1940 stuurde Adolf Hitler zo’n twintig agenten naar Engeland om een invasie voor te bereiden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze agenten werden gedwarsboomd door Herbert Wichmann, chef van de Duitse militaire inlichtingendienst. Dat meldt Der Spiegel deze week.


Volgens het Duitse magazine had Wichmann banden met het verzet en werkte hij de vooruitgestuurde agenten met opzet tegen. Hij zou er bijvoorbeeld voor gezorgd hebben dat hele matige agenten naar Engeland werden geselecteerd voor de missie, waaronder bijvoorbeeld een 24-jarige Nederlandse NSB’er die al na een paar uur door de Engelsen werd gesnapt. Andere agenten waren bijvoorbeeld ongeschikt omdat ze nauwelijks Engels spraken en het land niet kenden.

Der Spiegel baseert zich op onderzoek van de Duitse historica Monika Siedentopf, die een boek schreef over het verzet binnen Duitse geheime diensten rond Operatie Seelöwe, de Duitse campagne tegen Engeland in de eerste oorlogsjaren.

De toenmalige chef contraspionage van de Britse geheime dienst was het ook opgevallen dat de Duitse agenten niet erg gevaarlijk waren. Volgens hem waren de spionnen “ongelofelijk slecht opgeleid”. Naar nu blijkt had chef Herbert Wichmann daar dus de hand in.

- advertentie -
‘In de rij voor Anne Frank’
De NOS-documentaire In de Rij voor Anne Frank van regisseur Robert Schinkel…
Atie Ridder-Visser bij Uitgesproken EOVerzetsvrouw Atie Ridder-Visser is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: