Hoe is het in het ‘Nederland van Alleman’?

In 1963 keek Nederland massaal naar de documentaire Alleman van filmmaker Bert Haastra. Ruim vijftig jaar later bekijkt Art Rooijakkers hoe het voorstaat met het ‘Nederland van Alleman’.

Bert Haanstra

Bert Haanstra

De film van Bert Haanstra ging niet over bijzondere, opvallende mensen maar juist over het alledaagse leven van de gemiddelde Nederlander. Simon Carmiggelt (ook voice-over) was samen met Anton Koolhaas en Bert Haanstra verantwoordelijk voor het scenario. Zes jaar geleden werd de film tijdens het IDFA-festival uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire sinds 1945.

In de nieuwe televisieserie Nederland van Alleman (AVRO/TROS) bekijkt presentator Art Rooijakkers hoe Nederland de afgelopen vijftig jaar is veranderd. Startpunt van iedere aflevering is de documentaire van Haanstra. De makers:

- advertentie -

Vijftig jaar later is Nederland compleet op de schop gegaan. We kregen de pil, de computer, internet, de mobiele telefoon, de 24 uurs economie, en een multiculturele samenleving. Hoe komen ze nu op ons over, die Nederlanders van 1963? In 8 afleveringen gaan we na wat er veranderde op het gebied van werk, liefde, vrije tijd, het leven van de Nederlander. Hoe veranderde ons gedrag? En welke dingen zullen nooit veranderen?

De televisieserie is te zien vanaf donderdag 13 februari om 22.15 uur (Nederland 1).

Bekijk de film Alleman van Bert Haanstra:

Wim Pijbes vertelt over de Monuments Men
Wim Pijbes vertelt over de Monuments MenVolgende week…
Gaston Charles DelangeEen groep Haarlemmers is begonnen aan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: