Hoe migranten hun stempel op Den Haag drukten

Het Haags Historisch Museum laat met de nieuwe tentoonstelling ‘De Wereld in Den Haag. Portretten van migratie’ zien hoe markante personen uit heden en verleden in de loop der tijd hun stempel op de stad hebben gedrukt.

Italiaanse terrazzowerkers in Den Haag, 1936. Collectie IISG

Italiaanse terrazzowerkers in Den Haag, 1936. Collectie IISG


Het Haags Historisch Museum:

“Van oudsher heeft Den Haag een grote aantrekkingskracht op mensen vanuit de hele wereld. De sporen die zij nalieten vinden we terug in het straatbeeld, in het interieur, de kunst en in typisch Haagse gebouwen en producten zoals het Rozenburg porselein, de Haagse Passage en het Kurhaus.”

Een goed voorbeeld van een migrant die duidelijk zijn sporen in de hofstad naliet is de Fransman Daniel Marot (1661-1752). Deze gevluchte Hugenoot introduceerde in Den Haag de nieuwe Lodewijk XIV-stijl in de architectuur en woninginrichting en werd hofdecorateur van stadhouder Willem III. Veel van de gebouwen waaraan hij werkte, zoals de Trêveszaal en Paleis Kneuterdijk, behoren tegenwoordig tot de architectonische hoogtepunten van onze stad.

Terrazzowerkers

Ook aan de wieg van typisch Haagse industrie – zoals porselein, aardewerk en bier – stonden veel talentvolle buitenlandse ondernemers. Net als de terrazzowerkers uit Italië die in de negentiende eeuw de vloer in de Haagse Passage legden, brachten zij hun expertise naar de stad of vonden de omstandigheden waarin die industrie zich kon ontwikkelen.

- advertentie -

In de tentoonstelling zijn ook hedendaagse portretten van migratie te zien. ‘De Wereld in Den Haag. Portretten van migratie’ loopt van 15 november 2014 tot en met 5 april 2015.

Vrijheidsmuseum WO2
Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) wil geen geld…
Despotiko (iefimerida.gr)
Het onbewoonde Cycladen-eilandje Despotiko, ten westen van Antiparos, wordt binnenkort een openluchtmuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: