Hoekman van ‘Ghost ship’ onderzocht in Lelystad

De hoekman – Foto: RCE

Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Lelystad wordt de komende tijd een houten scheepsbeeld, een zogenaamde hoekman, onderzocht. Het beeld is afkomstig van een zeventiende-eeuws Hollands scheepswrak dat in 2003 in de Oostzee werd gevonden.

Een Zweeds archeologisch onderzoeksbedrijf stuitte in 2003 bij toeval op dit scheepswrak. Het wrak ligt op een diepte van 130 meter, buiten het bereik van duikers. Uit opnamen, gemaakt door een op afstand bestuurbare onderwaterrobot met- advertentie -

De hoekman – Foto: RCE

camera, bleek dat het ging om een bijna intact schip, waarschijnlijk een zeventiende-eeuws fluitschip. Twee van de drie masten staan nog recht overeind en ook de boegspits zit nog aan het schip vast. Omdat het schip in uitzonderlijk goede staat verkeert wordt het wrak ook wel het Ghost ship genoemd.

Een internationaal onderzoeksteam, waar ook de RCE deel van uitmaakt, doet onderzoek naar het schip.

Mei vorig jaar vond een tweede onderzoeksexpeditie plaats. Toen werd de los op de zeebodem liggende hoekman met behulp van een kraan en onder begeleiding van onderwaterrobots langzaam naar de oppervlakte gehesen.

Het beeld is 171 centimeter hoog en verkeert net als het schip in goede staat. Het gaat om een beeld van een zeventiende-eeuwse koopman. Een aantal details van het beeld zijn in de loop der tijd weggesleten, maar de zeventiende-eeuwse kledij van de koopman is volgens de RCE nog goed herkenbaar. Na een korte inspectie werd het beeld naar een depot van de Zweedse maritieme musea vervoerd, waar het in een watertank werd bewaard.

Oktober vorig jaar werd het beeld vanuit Zweden naar Lelystad gebracht. De komende tijd zal het beeld hier nader worden onderzocht.

De RCE bekijkt momenteel of het gehele Ghost ship boven water gehaald kan worden. De dienst hoopt het bijzondere fluitschip in 2015 aan het Nederlandse publiek te kunnen tonen.

asklepios-265
Beeld van AsklepiosBij de aanleg van een weg hebben…
keltische-muntschat-fullinsdorf-gr
Foto: Archeologische dienst BasellandIn het noorden van Zwitserland zijn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: