Dark
Light

‘Hollands meisje’ voor 5,2 miljoen naar Rijksmuseum

Hollands meisje aan het ontbijt – Jean-Etienne Liotard
Auteur:
2 minuten leestijd
Jean-Etienne Liotard (1702-1789) 'Hollands meisje aan het ontbijt', ca 1756-57
Jean-Etienne Liotard (1702-1789) 'Hollands meisje aan het ontbijt', ca 1756-57

Het Rijksmuseum heeft het schilderij Hollands meisje aan het ontbijt van Jean-Etienne Liotard voor een bedrag van 5,2 miljoen euro gekocht van een Britse adellijke familie. De Britse overheid heeft vandaag een exportvergunning verleend voor het schilderij waardoor het naar Amsterdam overgebracht kan worden.

Het Rijksmuseum noemt het schilderij een “intieme ode aan de schilderkunst van de Gouden Eeuw”. De rondreizende pastelschilder Liotard maakte het werk tijdens een lang verblijf in Nederland rond 1756. Hollands meisje aan het ontbijt is als olieverfschilderij volgens het Rijks een belangrijke toevoeging aan de beroemde pastels van Liotard die zich sinds 1885 in de museumcollectie bevinden. De nieuwe aanwinst wordt vanaf half januari getoond. Na presentatie in de Eregalerij, krijgt het werk een prominente plek in de achttiende-eeuwse zalen.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum:

“‘Hollands meisje aan het ontbijt’ straalt dezelfde rust, intimiteit en eenvoud uit als ‘Het Melkmeisje’ van Vermeer. De schilder laat ons heel dichtbij komen. Aandachtig schenkt ze koffie. Ze laat zich niet afleiden door de miljoenen bezoekers die haar straks gaan zien.”

Detail van het werk
Detail van het werk

Hollands interieur

Het schilderij behoort volgens het Rijksmuseum tot de mooiste kunstwerken die Jean-Étienne Liotard (1702-1789) maakte. Als een van de eerste buitenlandse achttiende-eeuwse kunstenaars gaf hij blijk van zijn fascinatie voor de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Het kleine doek verbeeldt een jonge vrouw in een typisch Hollands interieur.

Het Rijksmuseum:

“Alle kenmerken van een zeventiende-eeuws genrestuk zijn aanwezig: een alledaagse scène, de intieme sfeer, de sobere kleurstelling, de verfijnde stofuitdrukking en het kerkinterieur op de achtergrond. Toch zijn alle meubels en tafelstukken uit Liotards eigen tijd. Het tafereel doet sterk denken aan de bekende interieurscènes van zijn voorgangers Johannes Vermeer, Gerard Dou en Frans van Mieris.”

Na lange verblijven in Wenen, Parijs en Londen waar hij veel succes had als portrettist, kwam Jean-Étienne Liotard in 1755 naar Nederland om zijn portretcarrière voort te zetten. Hollands meisje aan het ontbijt is duidelijk geïnspireerd op zijn Nederlandse ervaringen. Hij bracht zelf een collectie van ruim zestig Hollandse meesters bijeen. Liotard trouwde in 1756 met de Amsterdamse Hugenote Marie Fargues, van wie het Rijksmuseum een pastelportret in de collectie heeft. Hun oudste zoon heeft zich in Nederland gevestigd en zich over de nalatenschap van zijn vader ontfermd.

Boek: Jean Etienne Liotard (1702-1789)

×