Hollandse Hoogte lanceert historische portal

Fotobureau Hollandse Hoogte heeft een nieuwe portal gelanceerd met uitsluitend historische fotografie. Voor de portal werkt het bureau samen met vier grote Nederlandse fotoarchieven: het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Nederlands Fotomuseum, het Maria Austria Instituut en Spaarnestad Photo.


Gezamenlijk brengen de instellingen ruim 1,5 miljoen Nederlandse beelden uit de historie bij elkaar. Met de portal wil Hollandse Hoogte de zoektocht naar specifiek historische fotografie voor beeldprofessionals vereenvoudigen.

Daarnaast hoopt het fotobureau hen verder kennis te laten maken met het historische aanbod, door het publiceren van diverse fotoseries en beeldselecties, samengesteld door de redacteuren van de samenwerkende partijen. Wekelijks illustreren zij gezamenlijk diverse actuele onderwerpen en andere thema’s met fotografie uit eigen archief. Van 65 jaar Indonesische onafhankelijkheid tot de 85e verjaardag van Mies Bouwman. Maar ook algemenere thema’s als ‘voeding’ en ‘winter’ worden in beeld gebracht.

Verder zullen de verschillende beeldpartners de portal gebruiken om de zogenaamde pareltjes uit de collecties te presenteren. Zo is Hollandse Hoogte recent met een reeks ‘Hollandse Meesters’ gestart, waarmee het werk van de grootste iconen uit de Nederlandse fotografie wordt uitgelicht. In sommige gevallen gaat het zelfs om beeld dat tot nog toe niet in de database van Hollandse Hoogte zat of materiaal dat überhaupt nog niet gedigitaliseerd was.

Het is voor het eerst dat Hollandse Hoogte een dergelijke samenwerking tussen verschillende fotoagentschappen initieert.

Geschiedenis Online Prijs
Sinds maandag kan het publiek websites en apps nomineren voor de Geschiedenis…
Dolly Verhoeven (storia.nl)
Dolly Verhoeven (storia.nl)Dolly Verhoeven is per 1 november…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: