Hollandse meesters uit New York

Gerrit Battem, Winterlandschap met een windmolen en oude gebouwen (detail), ca. 1670 (Clement C. Moore Collection)

Teylers Museum in Haarlem toont binnenkort een bijzondere collectie zeventiende-eeuwse Hollandse tekeningen uit de privé-verzameling van de New Yorkse verzamelaar Clement C. Moore. Het gaat om werken van grote meesters, zoals Hendrick Avercamp, Abraham Bloemaert, Adriaen van Ostade en Rembrandt.

De New Yorkse verzamelaar Clement C. Moore wist de afgelopen vijfentwintig jaar een aanzienlijke collectie zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen bijeen te brengen. Moore verzamelde onder andere botanische tekeningen, figuurstudies, genrescènes, historievoorstellingen en landschappen. De voorkeur van de verzamelaar ligt duidelijk bij die laatste categorie. In de tentoonstelling zijn onder andere landschappen te zien van Avercamp, Cuyp, Van Goyen en Van de Velde.

Gedurende drie maanden zijn de bijzondere tekeningen straks te zien in Nederland. Het is voor het eerst dat de werken geëxposeerd worden in Europa. De tentoonstelling, getiteld Hollandse meesters uit New York, wordt geopend door prinses Margriet en Pieter van Vollenhove en is te zien van 6 februari tot en met 12 mei 2013.

- advertentie -
Roermond
huis-bergh-middeleeuwse-handschriften-1

[caption id="attachment_20446" align="alignnone" width="560"]Huis Bergh toont verzameling middeleeuwse handschriften

Kasteel Huis Bergh…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: