Dark
Light

Holocaust-documentaire Hitchcock te zien bij EYE

Auteur:
1 minuut leestijd
Still uit de Holocaust-documentaire van Hitchcock (EYE)
Still uit de Holocaust-documentaire van Hitchcock (EYE)

Still uit de Holocaust-documentaire van Hitchcock (EYE)
Still uit de Holocaust-documentaire van Hitchcock (EYE)
Bij filmmuseum EYE in Amsterdam is zondag een bijzondere documentaire van Alfred Hitchcock te zien. De film, getiteld German Concentration Camps Factual Survey, dateert uit 1945 en bevat gruwelijke beelden uit concentratiekampen.

In de loop van april 1945 legden militaire filmploegen beelden vast van de omstandigheden in Bergen-Belsen, Dachau, Buchenwald en vele andere kampen en plekken waar zich gruwelijkheden hadden afgespeeld. Leider van de filmploeg was de Britse filmproducent Sidney Bernstein, die tijdelijk in dienst was van het Britse Ministerie van Informatie.

Bernstein verzocht landgenoot en persoonlijke vriend Alfred Hitchcock om zijn medewerking aan het project. Hoewel Bernstein Hitchcock omschreef als de regisseur van de film, was zijn rol strikt genomen die van adviseur, onder andere voor de montage van de film.

Contra-productief

De opdrachtgevers moesten enige tijd wachten op het resultaat en besloten eind 1945 dat de vertoning van schokkende beelden averechts zou werken op de wederopbouw van Duitsland. De deels gemonteerde film en honderden meters extra materiaal werden gepreserveerd in het archief. Gedurende de daaropvolgende jaren zijn fragmenten uit de documentaire gebruikt in andere films over de vernietigingskampen en in 1985 zond de Amerikaanse zender PBS de documentaire incompleet uit.

De film belandde bij het Britse Imperial War Museum. Recent is de film gerestaureerd en voltooid door curatoren van het museum. In 2015 wordt hij pas op de Britse televisie uitgezonden, maar zondag wordt hij dus al bij EYE vertoond, in het kader van een NIOD-project. De twee instellingen hebben exclusief de rechten gekregen voor de vertoning aan het Nederlandse publiek.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×