Holocaust-historicus Israel Gutman overleden

Israel Gutman tijdens het proces tegen Adolf Eichmann

Israel Gutman tijdens het proces tegen Adolf Eichmann

De bekende Holocaust-onderzoeker Israel Gutman is maandag op 90-jarige leeftijd in Jeruzalem overleden.


Gutman werd in 1923 geboren in Warschau en was tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de opstand in het Joodse getto in de Poolse hoofdstad. Hij raakte gewond maar overleefde hierna nog drie concentratiekampen, waaronder Auschwitz, en een dodenmars. Zijn ouders overleden in het getto van Warschau.

Na de oorlog werkte Gutman voor het Israëlische Holocaust-centrum Yad Vashem. In 1961 was hij getuige in de zaak tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann, die ook wel de architect van de Holocaust wordt genoemd. Eichmann werd tijdens dit proces in Jeruzalem ter dood veroordeeld.

Israel Gutman was professor geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Hij deed uitvoerig onderzoek naar de Holocaust en was onder meer nauw betrokken bij de totstandkoming van de Encyclopedie van de Holocaust die in 1990 werd uitgebracht.

- advertentie -
Het oranje-blanje-bleu was prominent aanwezig in het embleem van de NSB
Op deze NSB-poster weet het oranje-blanje-bleu zich gesteund…
Hongaarse Joden, kort na aankomst in Auschwitz, mei 1944 - Foto: CC / Bundesarchiv
Hongaarse Joden, kort na aankomst in Auschwitz, mei…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: