Holocaust-overlevende Jules Schelvis geëerd door Tweede Kamer

Jules Schelvis in 2006 - Foto: CC

Jules Schelvis in 2006 – Foto: CC

De 92-jarige Jules Schelvis, die maar liefst zeven verschillende concentratiekampen overleefde, was woensdag te gast in de Tweede Kamer. Hij kreeg een staande ovatie van de aanwezige politici.


Schelvis was in Den Haag voor een gesprek met eboren AmsterdammeKamerleden die zich bezighouden met oorlogsgetroffenen. Hij overhandigde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een exemplaar van een van zijn boeken. De voorzitter prees Schelvis om zijn inzet om de herinnering aan de geschiedenis levend te houden.

Sobibor

Jules Schelvis kroop tijdens de Tweede Wereldoorlog door het oog van de naald. Tot het eind van de oorlog verbleef hij in zeven verschillende kampen. Van het totaal van 34.313 Nederlandse Joden die in Sobibor aankwam, behoort Jules Schelvis tot het onwaarschijnlijk kleine aantal van achttien overlevenden.

Na de oorlog trad hij Duitsland op als burger-aanklager tegen kampbeulen. Ook ging hij lezingen geven en hij richtte de Stichting Sobibor op. Jules Schelvis publiceerde verschillende boeken over zijn oorlogservaringen.

- advertentie -

Jules Schelvis geëerd door Kamer

Te koop op Marktplaats: Dolk van de Luftwaffe…
[caption id="attachment_23167" align="alignleft" width="265"] Anne FrankDe gerenommeerde regisseur Ari Folman gaat een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: