Homerus (ca. 800 v.Chr. – 750 v.Chr)

Griekse dichter en zanger

Homerus is de bekendste Griekse dichter en schrijver uit de oudheid. De man die tevens zanger was, leefde ongeveer in de periode tussen 800 en 750 voor Christus. Veel van de Griekse godenverhalen die wij nu kennen komen van zijn hand.

Homerus ( William-Adolphe Bouguereau)

Homerus ( William-Adolphe Bouguereau)

Zijn beroemdste werken zijn de Ilias en de Odyssee. Het zijn de oudste literaire werken uit de Griekse geschiedenis. Helemaal zeker is echter niet dat Homerus de werken in zijn eentje schreef.

De Odyssee is een vervolg op de Ilias, een boek dat een korte periode uit de strijd om Troje beschrijft. In de Odyssee draait alles om de Griekse held Odysseus die na afloop van de grote Trojaanse Oorlog terugkeert naar huis. Makkelijk verloopt die terugkeer naar huis allerminst. Onderweg ondervindt hij talloze problemen.

Waar Homerus precies geboren werd is onduidelijk. Veel genoemde geboorteplaatsen zijn Smyrna en het eiland Chios. Lang leefde de overtuiging dat de beroemde schrijver blind was. Tegenwoordig wordt dat betwijfeld, met name vanwege zijn vele beeldende vertellingen.

- advertentie -
Dronken satyrs op een Attische roodfigurige vaas. 500-490 v.Chr. British Museum.
De god PanSaters, goden die half mens half bok…
Bladzijde uit de Ilias, rond 500De Ilias, een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: