Homoseksualiteit en gekte

De regenboogvlag die sinds de jaren tachtig ook wel bekend staat als de homovlag – Foto: CC/Ludovic Bertron

Door de eeuwen heen is homoseksualiteit als een zonde, een misdrijf en een ziekte beschouwd. Museum Het Dolhuys in Haarlem staat deze zomer stil bij de verschillende manieren waarop homoseksualiteit in de loop der tijden bekeken is.

In het internationale handboek voor de psychiatrie – de DSM – is homoseksualiteit tot 1973 officieel gedefinieerd als een ‘geestelijke ziekte’. Hoewel deze passage inmiddels is geschrapt, is die overtuiging in sommige kringen nog actueel.Het museum stelt in de installatie Verboden liefde naar eigen zeggen enkele opvallende wetenswaardigheden aan de orde. Zo wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij de vraag of koffie een medicijn is tegen homofilie en of shocktherapie tegen herenliefde een feit is of een fabel.

- advertentie -

Aan de hand van een interactieve installatie wil Het Dolhuys de bezoekers confronteren met zijn opvattingen over homoseksualiteit. Daarnaast presenteert de installatie een korte kijkdoosfilm. In dit miniatuur filmtheater maakt de bezoeker een reis door twee eeuwen vooroordelen: homoseksualiteit als zonde, als misdrijf en als geestesziekte. Uiteindelijk komt de bezoeker virtueel bij een psychiater terecht die hem wil ‘genezen’ van zijn opvattingen.

De installatie is te zien van 22 juni tot en met 26 augustus 2012 en is gemaakt in samenwerking met COC Kennemerland en projectbureau Danner & Danner.

paleis-het-loo-paarden
Foto: Paleis Het LooBij Paleis Het Loo zijn in…
1000-jaar-rotterdam-storck-gr
De Laurenskerk in Rotterdam | Foto: Hajo Piebenga -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: