Hondenweer tijdens allereerste dierendag in 1930

Als eerste ‘officiële’ dierendag geldt 4 oktober 1930. Behalve het vertroetelen van de eigen huisdieren was op die dag het misbruik van dieren een item: mishandeling en vivisectie. Toen al kwamen burgers en organisaties daartegen in het geweer.

Tekening in de Graafschap-bode, 1933 (KB)

Tekening in de Graafschap-bode, 1933 (KB)

In de eenentwintigste eeuw heeft dat een vervolg gekregen in ‘de politiek’. In Nederland is de Partij voor de Dieren in de Tweede en Eerste Kamer gekomen, zodat de belangen van het dier op een hoog niveau behartigd worden. De partij probeert vooral een mentaliteitsverandering in het omgaan met dieren te bereiken.

Krantenbericht over de eerste dierendag in Het Vaderland op 4 oktober 1930:

De Dierendag
’t Enige, wat men zelfs op een Dierendag — hoe gek ’t ook klinkt — niet hebben kan, is hondeweer, en dat was het, toen de optocht der verenigde organisaties voor Dierenbescherming hedenmiddag zich in beweging zette en een atmosfeer, welke meer zich leende voor herdenking van Assisi’s sterfdag dan voor een fleurige demonstratie van zijn leer en voorbeeld omtrent den omgang met het dier. – Lees het gehele artikel op kranten.kb.nl)

Lees ook: Waarom 4 oktober Dierendag is

- advertentie -
Nieuws van Toen

Benieuwd naar wat er vroeger speelde rond deze tijd? De Koninklijke Bibliotheek (KB) brengt in deze rubriek het heden met het verleden samen. De historische krantenartikelen die uitgelicht zijn, berichten over grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, maar ook over het ‘kleine nieuws’. Deze artikelen, en miljoenen andere berichten van vroeger, zijn te vinden op de website kranten.kb.nl.

Attila de Hun op een werk van Eugene Delacroix
De trilogie Legendarische veldheren behandelt in chronologische volgorde de honderd meest 'onoverwinnelijke'…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: