De honderd mooiste Rembrandts

Een van de werken van Rembrandt

Een van de werken van Rembrandt

Eind deze maand opent in Teylers Museum in Haarlem een grote tentoonstelling waarin de honderd “mooiste tekeningen en etsen van Rembrandt” te zien zijn.


Detail van een van de werken van Rembrandt uit de collectie van het Teylers Museum

Detail van een van de werken van Rembrandt uit de collectie van het Teylers Museum

De afgelopen maanden kon het publiek op de website van het museum stemmen op tekeningen en etsen van de meester. Teylers Museum bezit een van de oudste verzamelingen Rembrandts op papier in Nederland. De eerste tekening werd al in 1793 aangekocht, kort na de opening van het museum. Teylers wilde toen – geheel in de geest van de Verlichting – behalve een kenniscentrum voor wetenschap ook een plek zijn waar de eigentijdse kunst werd gestimuleerd door de grote meesters te tonen aan beginnende kunstenaars.

Momenteel bevat de collectie van het museum nu 265 etsen (van de in totaal ruim 300) en 12 tekeningen, plus nog een aantal werken die vroeger als Rembrandts werden beschouwd. In 1888 organiseerde het museum met deze collectie de eerste tentoonstelling over Rembrandt in Nederland.

De tentoonstelling moet laten zien hoe de waardering voor Rembrandt in Nederland zich ontwikkelde vanaf de achttiende eeuw tot heden.

- advertentie -

Rembrandt behoort tot de absolute top van de kunstgeschiedenis. Dat is echter niet altijd zo geweest. In zijn eigen tijd wordt hij tot de belangrijkste meesters gerekend, maar na zijn dood wordt hij vooral in Nederland verguisd om zijn impressionistische stijl en pikante onderwerpen.

In de negentiende eeuw slaat het beeld om en wordt hij als onbegrepen genie geïdealiseerd en groeit hij uit tot een nationaal icoon. Over deze veranderde smaak gaat de tentoonstelling De 100 mooiste Rembrandts.

De tentoonstelling loopt van 28 september 2013 tot en met 19 januari 2014.

Gerelateerde uitgaven:

Uitsnede (Breda's Museum)
Christus en de Samaritaanse vrouw bij de stad…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: