‘Honderd werken Caravaggio ontdekt’

De Judaskus – Caravaggio, ca. 1602

Kunstdeskundigen zeggen honderd kunstwerken van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) te hebben gevonden. Het zou gaan om werken die de kunstenaar tussen 1584 en 1588 maakte. In die periode was Caravaggio in de leer bij Simone Peterzano.

De ontdekking is bekendgemaakt door het Italiaanse nieuwsbureau ANSA dat meldt dat de werken gezamenlijk ongeveer 700 miljoen euro waard zouden zijn. Vrijdag wordt er een- advertentie -

Detail van een portret van Caravaggio (Ottavio Leoni, ca. 1621)

zeshonderd pagina’s tellend e-book gepubliceerd met daarin meer bijzonderheden over de ontdekking. De werken werden gevonden in het archief van Caravaggio’s leraar Simone Peterzano.

De werken werden gevonden door Maurizio Bernardelli Curuz en Adriana Conconi Fedrigolli. Het gaat om veel tekeningen en schetsen maar ook om schilderijen.

Caravaggio was een invloedrijke barokkunstenaar. Hij is vooral bekend geworden om zijn licht- en schaduweffecten en zijn realistische weergave van volkse mensen. Rembrandt van Rijn was een succesvol navolger van zijn techniek.

Behalve als schilder stond Caravaggio ook bekend als alcoholist en vechtersbaas. Nadat hij in 1606 tijdens een caféruzie om een vrouw een man ombracht, kreeg hij van paus Paulus V de doodstraf opgelegd. Hij sloeg op de vlucht en overleed in 1610 op 39-jarige leeftijd onder mysterieuze omstandigheden. Caravaggio werd enkele jaren vergeten, totdat hij in de twintigste eeuw opnieuw populair werd.

Er gaan verschillende verhalen rond over zijn dood. Volgens sommigen overleed hij aan syfilis of malaria en anderen beweren dat hij werd vermoord.

Filmposter van Schatjes!De Nederlandse filmregisseur Ruud van Hemert is…
50 jaar Rolling StonesDe Rolling Stones bestaan deze zomer…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: