Honderden kunstschatten terug naar Afghanistan

Interieur van het museum in Kabul – Foto: CC/Carl Montgomery

Ruim achthonderd kunstvoorwerpen die in de jaren negentig uit Afghanistan verdwenen, zijn afgelopen weekend overgedragen aan het nationaal museum in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

De objecten werden tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig gestolen en vervolgens het land uit gesmokkeld. Het merendeel van de geretourneerde kunstobjecten werd in Groot-Brittannië onderschept.

In Japan werd een stenen Boeddhabeeld van ongeveer 1800 jaar oud gevonden. Dit beeld werd in de jaren

- advertentie -negentig uit het nationaal museum in Kabul gestolen.

Onder de teruggegeven stukken bevinden zich enkele voorwerpen van meer dan 4000 jaar oud.

De objecten werden zondag door het Britse ministerie van defensie per vliegtuig naar Afghanistan gebracht.

Voor de burgeroorlog bezat het nationaal museum van Afghanistan een van de grootste collecties van Centraal Azië. Een groot deel van de collectie werd echter vernietigd of gestolen. De Taliban vernietigden in 2001 ook de grote boeddha’s in de Afghaanse provincie Bamiyan. Deze beelden worden mogelijk hersteld.

marilyn-monroe-still-some-like-it-gr
Still met Marilyn Monroe uit Some Like it Hot…
rijksmuseum-valkerij-1-gr
Anoniem, Tegel met een reliëf van een ruiter met…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: