Honderden nieuwe Teylers-pagina’s op Wikipedia

Catalaanse pagina op Wikipedia over ‘Teylers Eerste Genootschap’

Dankzij een samenwerking tussen het Teylers Museum in Haarlem en Wikimedia bevat de online encyclopedie Wikipedia nu ruim zeshonderd artikelen in dertien talen over de collecties van het museum en over de wetenschappers en kunstenaars die er werkten.

Het Haarlemse museum en Wikimedia sloegen begin dit jaar de handen ineen en organiseerden een zogenaamde Teylers Challenge waarbij vrijwilligers gestimuleerd werden verhalen over de onderwerpen van het museum online te zetten.- advertentie -

Ovale Zaal in het Teylers Museum – Wybrand Henriks, 1759-1831

Inmiddels zijn er dus al meer dan zeshonderd artikelen in dertien talen over het museum geplaatst. De Engelstalige Wikipedia is uitgebreid met honderd nieuwe artikelen, de Nederlandstalige met 39. Opvallend zijn daarnaast de grote uitbreiding van de Catalaanse en Hongaarse Wikipedia (respectievelijk 94 en 32 nieuwe artikelen) en de bijdragen in het Fries en Esperanto.

De Teylers Challenge werd gewonnen door de Nederlandse Wikipedian Lodewijk Gelauff, de tweede prijs ging (per post) naar een Catalaanse deelnemer.

Teylers Museum

Het Teylers Museum is het oudste openbare museum in Nederland. Het museum werd in 1784 geopend als kennisinstituut voor eigentijdse kunst en wetenschap. Doelstelling was alle beschikbare kennis in een encyclopedisch opgezette Ovale Zaal bijeen te brengen en toegankelijk te maken, zonder dwang van Kerk of Staat.

De eerste aankoop van Teylers Museum was in 1780 een zeldzame eerste druk van de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert. Van haar opvolger en concurrent, de Encyclopédie Methodique, bewaart Teylers Museum het meest complete exemplaar ter wereld. Deze bestaat uit 195 banden.

Eind vorig jaar maakte het kabinet bekend het Teylers Museum in Haarlem bij Unesco voor te dragen als werelderfgoed.

Aankomst van Molukkers in Rotterdam, 1951De vier nationale herinneringscentra…
Zusjes uit The Shining - Foto: EYEBij het EYE…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: