Honderden tekeningen Marten Toonder gevonden

Gouache van Marten Toonder bij een verhaal van Phiny Dick – Afb: Museum Meermanno

In het archief van Uitgeverij Van Goor in Den Haag zijn donderdag ongeveer vijfhonderdvijftig originele tekeningen en tien gouaches van Marten Toonder en Phiny Dick gevonden. Museum Meermanno heeft dat bekendgemaakt.

Het archief van de uitgeverij bevindt zich in het museum. De ontdekking werd gedaan tijdens het onderzoek voor een kleine tentoonstelling over Phiny Dick (1912-1990), kinderboekenillustrator en –schrijfster en echtgenote van Marten Toonder. In de mappen met werk van Phiny Dick in het archief van de uitgever werden originele gouaches voor onder andere de omslagen voor Olli Fant uit Poppelo uit 1940 en Pom van de Pom-heuvel van Marten Toonder aangetroffen.

Van Phiny Dick zelf werden ook diverse originelen gevonden. Van de gevonden tekeningen en gouaches is ongeveer de helft van de hand van Marten Toonder. Deze week werd in Nederland op verschillende manieren stilgestaan bij de honderdste geboortedag van de

- advertentie -striptekenaar en schrijver.

Bij het onderzoek was onder meer Hans Matla van het Nederlands Instituut voor Beeld en Boekillustratie (NIBBI) aanwezig. Malta is stripverzamelaar en Toonder-kenner en herkende het werk van Toonder. Ook herkende hij in verschillende tekeningen de hand van zowel Toonder, als Dick. Hier gaat het dus om tekeningen die zij samen zouden hebben gemaakt. De stripverzamelaar:

Dit is een ongelofelijke ontdekking, en dat in het Toonderjaar. We hebben het niet over één originele tekening, maar over vijfhonderdvijftig! Het prachtige werk is ruim 60 jaar oud en nog helemaal in top staat, fantastisch!

De kleine souterraintentoonstelling over Phiny Dick, die wordt georganiseerd in het kader van het Toonderjaar, is te zien van 20 mei tot en met 16 september 2012 in Museum Meermanno in Den Haag.

Keith Haring aan het werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam 14 maart 1986
Het is vrijdag 54 jaar geleden dat de Amerikaanse beeldend kunstenaar Keith…
Perziken en Abrikozen, Adriaen Coorte (1665-1707)Deze zomer wordt bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: