Honderdjarige herdenking eerstgevallenen WOI

'De eerstgevallenen', detail van de cover van het boek van Theo Toebosch

‘De eerstgevallenen’, detail van de cover van het boek van Theo Toebosch

In het Franse dorp Joncherey wordt op zaterdag 2 augustus herdacht dat daar precies honderd jaar geleden de eerste officiële slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog vielen.


Op 2 augustus 1914, dertig uur voor de oorlog echt werd verklaard, kwamen bij een schermutseling in de buurt van het Franse dorp Joncherey de Franse korporaal André Peugeot en de Duitse onderluitenant Albert Mayer om het leven. Beiden werden officieel aangemerkt als de eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog – en beiden werden en worden in hun vaderland vereerd, onder andere met monumenten.

De Nederlandse archeoloog en journalist Theo Toebosch publiceerde onlangs een boek over de twee slachtoffers: De eerstgevallenen.

Lees ook: Artikel over de ‘eerstgevallenen’

- advertentie -
De starende soldaat is typisch voor shellshock - Omgeving Ieper, 1917
Voor Kerstmis zou het alweer afgelopen zijn, dat dachten de Britse soldaten…
Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de Geschiedenis in 2010 - Foto: CC
Historicus Maarten van Rossem geeft in september twee gratis hoorcolleges over Nederland…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: