Hoofdconservator EYE benoemd tot hoogleraar Filmerfgoed

 Giovanna Fossati - Foto: Jeroen Oerlemans

Giovanna Fossati – Foto: Jeroen Oerlemans

Giovanna Fossati (1971) is benoemd tot hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat is afgelopen week bekendgemaakt.

Fossati gaat onderzoek doen naar de invloed van digitale technieken op het preserveren, restaureren en ontsluiten van filmerfgoed, en de nieuwe rol die filmarchieven en musea hierbij spelen. De leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door het EYE Filmmuseum, waar Fossati hoofdconservator is. Ze blijft die functie vervullen. Het filmmuseum schrijft hierover:

De combinatie van Hoofd Conservator en hoogleraar is uitzonderlijk binnen de wereld van de internationale filmarchieven. In haar nieuwe functie vormt Giovanna Fossati een verbindingsschakel tussen de filmrestauratiepraktijk van EYE en het wetenschappelijk onderzoek van de UvA.

Fossati heeft zich gespecialiseerd in digitale technieken die hebben geleid tot grote veranderingen in de conserverings-, restauratie en vertoningspraktijk van filmerfgoed. Digitale technologie schept nieuwe mogelijkheden voor hergebruik, zoals het online beschikbaar stellen van filmerfgoed of het op grootschalige wijze doorzoekbaar maken van gedigitaliseerde collecties.

Kerkje in Beieren - Foto: stock.xchng Verschillende Europese…
Eerste aflevering van Appie Happie
John McEnroe alias 'De Mekkeraar' - Dik BruijnesteijnDik…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: