Hoop voor door snelweg bedreigd kasteel

Huis Rijswijk op een pentekening van Jan de Beijer

Huis Rijswijk op een pentekening van Jan de Beijer

Huis Rijswijk, een voormalige havezate in het Gelderse dorp Groessen, dreigde te worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe A15 naar Zevenaar. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft nu echter aangegeven te gaan bekijken of het oude kasteeltje alsnog behouden kan worden.


Eerder dit jaar keurde de regering een plan om de A15 van Ressen door te trekken naar Zevenaar goed. Huis Rijswijk, waarvan de geschiedenis tot de veertiende eeuw teruggaat, staat op die route.

Rijkswaterstaat had plannen om het kasteel te slopen, maar het ministerie wil nu samen met de dienst bekijken of het kasteel gespaard kan worden. De eigenaren voeren al langere tijd gesprekken met de overheid die het kasteel van hen wilde kopen.

Huis Rijswijk wordt al genoemd in een brief uit het begin van de veertiende eeuw. De oudste delen van het versterkte huis dateren uit de zestiende eeuw.

- advertentie -
Wilfried Martens
Wilfried MartensWilfried Martens, een voormalig premier van België…
Willekeurige foto van enkele oude muntenHet Geldmuseum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: