Dark
Light

Tropenmuseum

Geuzen van de Cariben - Nicola Lo Calzo (Tropenmuseum)

Tropenmuseum brengt slavernijopstand 1791 in beeld

Geïnspireerd door de Franse Revolutie kwamen in 1791 slaven in Haïti in opstand tegen hun Franse overheersers. Deze belangrijke gebeurtenis maakt echter nauwelijks deel uit van de Europese geschiedenisboeken. Het Tropenmuseum wil mede daarom graag aandacht besteden aan de slavernijopstand en presenteert binnenkort de fototentoonstelling Geuzen van de Cariben.
1 minuut leestijd
Zwarte Sint en Witte Piet - Foto: Nationaal Archief / Spaarnestad Photo / De Boer

Zwarte Sinterklaas en witte Zwarte Piet

Bij het Tropenmuseum in Amsterdam is vanaf 1 november de tentoonstelling Zwart & Wit te zien. Hierin bekijkt het museum hoe we, honderdvijftig jaar na de afschaffing van de slavernij, in Nederland met elkaar omgaan. De tentoonstelling is zeer actueel want momenteel loopt de Zwarte Pieten-discussie weer hoog op.
1 minuut leestijd

Deel bibliotheekcollectie Tropenmuseum gered

De bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam sluit volgend jaar de deuren omdat het Rijk de subsidie dan stopzet. Een deel van de bibliotheekcollectie blijft echter behouden.
1 minuut leestijd
Tropenmuseum in Amsterdam

Tropenmuseum kan tot zeker 2017 open blijven

Het Tropenmuseum in Amsterdam kan in ieder geval tot 2017 open blijven. Het kabinet heeft dat woensdag laten weten aan de Tweede Kamer. Het museum dreigde de deuren te moeten sluiten vanwege het wegvallen van subsidie voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), de organisatie waaronder het museum valt.
1 minuut leestijd

Tropenmuseum op zoek naar eigenaren Indische fotoalbums

In het depot van het Tropenmuseum liggen 335 fotoalbums van families uit Nederlands-Indië. Het museum wil graag weten wie de eigenaren zijn van de albums en is daarom het project Foto zoekt Familie gestart. Het Tropenmuseum werkt onder meer samen met de Stichting Pelita en het Rode Kruis om de rechtmatige eigenaren te vinden van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië.
1 minuut leestijd

Nederlands-Indië als tropisch paradijs

Fotograaf Ohannes Kurkdjian maakte vanaf 1888 met zijn fotostudio honderden foto’s in Indië. Zijn studio werkte vaak in opdracht van grote ondernemingen en de overheid. In het Tropenmuseum in Amsterdam is vanaf donderdag een overzichtstentoonstelling met werk van Kurkdjian te zien. De foto’s van Fotostudio Kurkdjian & Co geven een sterk geïdealiseerd beeld van Indië. Ze tonen onder meer ruisende
2 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×