Dark
Light

Hoopvol openingsweekend voor Museumpark Orientalis

Auteur:
2 minuten leestijd

Plein van Pilatus – Foto: Orientalis
Na een sluiting van enkele maanden was Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen afgelopen weekend voor het eerst weer te bezoeken. Het museum trok in het openingsweekend 550 bezoekers.

Het museumpark sloot begin dit jaar de deuren vanwege financiële problemen. Dankzij een nieuw doorstartplan van cultuurontwikkelaar Jan van Laarhoven – die zelf tot 2000 directeur was van het museum – kon Orientalis de deuren toch weer openen. Het reddingsplan voor de korte



Beth Juda – Foto: Orientalis

termijn werd gesteund door de gemeente Groesbeek en de provincie Gelderland.

Het museum biedt bezoekers een “reis door de wereld waarin de drie heilige boeken ontstonden”. Die reis begint in het Binnenmuseum met een inleidende expositie met de titel Toen God nog schreef. In deze expositie laat het museum zien hoe de Tenach (Oude Testament), het Nieuwe Testament en de Koran ontstonden tegen de achtergrond van de oude beschavingen in het Midden-Oosten en Egypte.

In het Buitenmuseum kunnen bezoekers vervolgens een “denkbeeldige reis door de wereld van de culturen die met deze ontstaansgeschiedenis verbonden zijn”. Ook is er een kleine expositie te zien over Piet Gerrits, de eerste artistiek directeur van, wat honderd jaar geleden nog, de Heilig Land Stichting werd genoemd.

Het is museum is de komende tijd zes dagen per week (dinsdag tot en met zondag) geopend. De entreeprijs bedraagt vijf euro en kinderen tot vier jaar hoeven geen entree te betalen.

Devotieoord voor katholieke gelovigen

Het park Heilig Land Stichting werd honderd jaar geleden opgericht als pelgrims- en devotieoord voor katholieke gelovigen. Lang niet iedereen was in die tijd namelijk in staat om naar het Heilige Land af te reizen. Via het park, waar veel heilige plaatsen werden nagebouwd, konden ze er toch mee kennismaken.

De Heilig Land Stichting was een idee van de Waalwijkse priester Arnold Suys. De eerste kerk die in het park gebouwd werd, de Cenakelkerk, was ontworpen door architect Jan Stuyt (1868-1934). Deze architect ontwierp meer gebouwen voor de Heilig Land Stichting. In Limburg is hij vooral bekend als de ontwerper van woonwijken voor mijnwerkers.

Aanvankelijk stond in het park het christelijk geloof centraal. De laatste jaren heette het devotiepark Museumpark Orientalis en was de opzet breder. Het was de bedoeling dat in het park in de toekomst niet alleen aandacht zou besteden aan het christendom, jodendom en de islam maar ook aan boeddhisme, hindoeïsme en nieuwe spiritualiteit.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×