Hoorns van neushoorn gestolen uit natuurhistorisch museum

Foto: Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is vrijdagnacht bezocht door leden van het dievengilde. De dieven wisten waarvoor ze kwamen. Ze namen twee waardevolle hoorns van een neushoorn mee.

Op beveiligingsbeelden is te zien hoe de dieven de voordeur van het museum aan diggelen slaan. Hierna klommen de dieven met een ladder naar een hoog in het trappenhuis hangende neushoornkop. Deze werd met een hamer van de muur geslagen. Beneden werd de polyester kop vervolgens van zijn twee hoorns ontdaan.- advertentie -

Foto: Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het alarm van het museum was afgegaan, maar toen de politie arriveerde waren de dieven alweer vertrokken.

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam was op de hoogte van het feit dat er een bende actief is om neushoorhoorns uit musea te stelen. Het museum besloot de kop desondanks in de publieksruimte te laten hangen. Het museum:

De neushoornkop is een mooi tentoonstellingsobject, een ‘publiekslieveling’, die in museumlessen en speurtochten een belangrijke rol speelt. Bij plaatsing in depot – geen garantie dat geen diefstal zou plaatsvinden – zou het (jonge) publiek dat moeten missen.

De van zijn hoorns beroofde neushoornkop is voorlopig nog in het museum te zien. Het museum heeft de kop sinds 1992 in bezit. De polyester replica met echte hoorns was enige tijd daarvoor door de douane in de Rotterdamse haven in beslag genomen.

Neushoornhoorns zijn in Oost-Azië erg gewild. Ze worden onder meer gebruikt als ingrediënt van pillen en poeders die seksueel stimulerend zouden werken en vele kwalen zouden genezen. Op de zwarte markt kan de prijs van de hoorns oplopen tot 75.000 euro per kilo, ongeveer twee keer zoveel als goud. In de afgelopen maanden zijn verschillende Europese musea van hun neushoornhoorns beroofd.

getijdenboek-simon-de-varie-gr
Getijdenboek van Simon de Varie - Foto: KBVoorafgaand aan…
Portretfabriek Van MiereveltIn museum Het Prinsenhof in Delft is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: