Hortus Botanicus Leiden heropend door koningin

Victoria amazonica in de Victoriakas van de Hortus Botanicus van Leiden - Foto: CC

Victoria amazonica in de Victoriakas van de Hortus Botanicus van Leiden – Foto: CC

Koningin Máxima heeft donderdag de Hortus Botanicus van Leiden heropend. Het eeuwenoude kassencomplex is de afgelopen maanden gerenoveerd.

De Hortus botanicus Leiden is de oudste, nog bestaande botanische tuin van Nederland. De tuin werd in 1590 opgericht aan het Rapenburg in Leiden op initiatief van het bestuur van de Universiteit Leiden. De tuin werd onder meer gevuld met planten die door de VOC werden meegebracht vanuit Oost-Azië.


De Franstalige Vlaamse geleerde Carolus Clusius, die een grote rol speelde bij de verspreiding van zowel de aardappel als de tulp in Europa, werd de eerste directeur van de tuin. Andere bekende directeuren van de tuin waren bijvoorbeeld Herman Boerhaave, Adriaan van Royen en Nicolaas Meerburgh.

Milieuvriendelijker

De afgelopen maanden is de tuin grondig gerenoveerd. In het vernieuwde complex is onder meer een loopbrug gekomen en de kassen zijn milieuvriendelijker gemaakt, onder meer door de plaatsing van isolatieglas en zuinigere verlichting.

- advertentie -

Koningin Máxima bezocht het kassencomplex na de heropening. In een toespraak zei Carel Stolker, rector magnificus Leidse universiteit, dat de tuin nu beter is toegerust voor wetenschappelijk onderzoek. Hij benadrukte echter ook dat de Hortus niet alleen een proeftuin voor de universiteit is:

De Hortus verbindt de stad met de universiteit. Hier komen naast onderzoekers en studenten ook veel mensen die de tuin bewonderen.

Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC / Michael…
[caption id="attachment_36302" align="alignleft" width="265"] Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van EuropaLeeuwarden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: