Hotel de Wereld is internationaal rijksmonument

Hotel de Wereld – Foto: CC/Doorwerth

Hotel de Wereld in Wageningen is sinds vorige week een internationaal rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft het hotel daarvoor het internationale kenteken toegekend, meldt de Universiteit Wageningen.

In het hotel werd op 5 mei 1945 door de geallieerden onderhandeld met de kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland.


In en rond het hotel, tegenwoordig eigendom van Universiteit Wageningen, wordt op 5 mei al ruim zestig jaar het eind van de oorlogshandelingen in Nederland herdacht.

- advertentie -

Het hotel is enkele jaren geleden gerestaureerd en momenteel weer in gebruik als hotel en restaurant. De zogenaamde ‘capitulatiezaal’ – waar de onderhandelingen in mei 1945 plaatsvonden tussen Foulkes, Prins Bernard, Blaskowitz en Reichelt – wordt voor de huidige en toekomstige generaties in oorspronkelijke staat gehouden.

Om aan te geven dat Hotel de Wereld een beschermd monument is wordt bij de ingang op korte termijn een blauw-wit schildje geplaatst. Dit schildje roept op tot eerbiediging van het erfgoed door strijdende partijen tijdens gevechtshandelingen. Deze afspraak is vastgelegd in het verdrag van Den Haag in 1954.

Interactieve kaart over 'Blitz op LondenMedewerkers van de universiteit…
De foto die Smits maakte van twee nonnen die…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: