Hr.Ms. Zuiderkruis bezig met laatste tocht

Hr.Ms. Zuiderkruis – Foto: Defensie

De Hr.Ms. Zuiderkruis, een van Nederlands bekendste marineschepen, keert donderdag terug in Den Helder van een antipiraterij-operatie voor de kust van Somalië. Het schip wordt hierna buiten dienst gesteld.

Het marineschip zal donderdag welkom geheten worden door minister van defensie Hans Hillen en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Het bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine wordt na aankomst buiten dienst gesteld en de bemanning wordt overgeplaatst.Daarmee komt er een eind aan de 36-jarige carrière van de Hr.Ms. Zuiderkruis.

- advertentie -

Het schip, vernoemd naar het sterrenbeeld Zuiderkruis, werd in 1975 in dienst gesteld. Samen met de Hr.Ms. Amsterdam was het lange tijd een van de twee bevoorradingsschepen van de Nederlandse marine. Het marineschip werd onder meer ingezet tijdens de Golfoorlog van 1990-1991.

In augustus van dit jaar werd de Hr.Ms. Zuiderkruis er voor het laatst op uit gestuurd. De afgelopen maanden hield het schip zich voor de kust van Somalië bezig met de bestrijding van piraterij. Ook bevoorraadde het schip andere schepen van de coalitie.

De pastel van BernhardVeilinghuis Christie's in Amsterdam veilt volgende…
Foto: Sotheby'sBij een telefonische veiling zijn de oprichtingspapieren van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: