Huis Doorn slachtoffer diefstal

Foto: www.huisdoorn.nl

Het zit Huis Doorn niet mee. Terwijl het museum strijdt voor zijn voortbestaan, hebben inbrekers meer dan twintig zilveren voorwerpen gestolen. Het gaat om stukken uit de achttiende en negentiende eeuw die volgens het museum van “grote cultuurhistorische waarde” zijn.

In het museum is sinds een paar dagen de tentoonstelling ZilverKerst bij de keizer te zien. Op dat zilver kwamen de inbrekers kennelijk af. Inbrekers tikten een ruit in om het museum binnen te komen.


Er werden met name zilveren bekers gestolen. Hoeveel waarde de objecten gezamenlijk vertegenwoordigen is nog niet bekend. Museumdirecteur Herman Sietsma spreekt van een “pittige inbraak”. De recherche onderzoekt de zaak.

- advertentie -

Huis Doorn, de plaats waar de laatste Duitse keizer in ballingschap woonde, vreest de deuren in 2013 te moeten sluiten. Dit vanwege bezuinigingen op het expositiebudget. Minister Bussemaker van Cultuur gaf maandag nog aan geen extra geld voor het museum te willen uittrekken. Huis Doorn kan volgens haar echter gewoon open blijven als het bijvoorbeeld samenwerking aangaat met een andere instelling of museum. Ook zou het museum wat betreft de minister kunnen overwegen zich meer op de Eerste Wereldoorlog te gaan richten. Er zouden dan mogelijkheden zijn om geld binnen te halen voor verschillende projecten.

Donderdag beslist de Tweede Kamer over de bezuiniging op de subsidie.

Rijksmuseum Twenthe
Slot Loevestein - Foto: CC/NielsVolgens minister Jet Bussemaker (Cultuur)…
Het Indisch Herinneringscentrum bestaat vijf jaar. Dit lustrum werd afgelopen zondag gevierd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: