Dark
Light

Huis waar Lodewijk Napoleon logeerde gerestaureerd

Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem.
Auteur:
2 minuten leestijd
Huis Barnaart - Foto Wereldwijze Fotografie
Huis Barnaart - Foto Wereldwijze Fotografie

De eerste koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, logeerde begin negentiende eeuw in Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem. Vereniging Hendrick de Keyser heeft dit pand recent laten restaureren. De vereniging spreekt van “één van de meest spectaculaire restauraties” die het de afgelopen jaren uitvoerde.

Huis Barnaart, Haarlem, Vereniging Hendrick de Keyser.
Huis Barnaart, Haarlem, Vereniging Hendrick de Keyser.
Aan het huis zijn meerdere verhalen verbonden. Lodewijk Napoleon logeerde er, sportman Pim Mulier groeide er op en het was jarenlang de ambtswoning van de Commissaris van de Koning in Noord-Holland. Het gerestaureerde pand werd deze week geopend door Commissaris van de Koning Johan Remkes. Vanaf nu is de beletage (eerste verdieping) te huur voor bijvoorbeeld huwelijksvoltrekkingen, diners, prijsuitreikingen en concerten.

De hoofdverdieping van het huis heeft vijf vertrekken. Volgens Hendrick de Keyser zijn die van “zeer hoge kunsthistorische kwaliteit”:

“Zo is er een ‘Marmerzaal’, een ‘Gouden Salon’ en een ‘Etrurische Kamer’. De kleurrijke kamers zijn gedecoreerd met imitatiemarmer, schilderingen uit de klassieke oudheid en wandbespanningen.”

De Gouden Salon in Huis Barnaart - Foto Wereldwijze Fotografie
De Gouden Salon in Huis Barnaart – Foto Wereldwijze Fotografie
Huis Barnaart, Haarlem, Vereniging Hendrick de Keyser.
Huis Barnaart, Haarlem, Vereniging Hendrick de Keyser.

Spijkergaatjes

Huis Barnaart - Foto Wereldwijze Fotografie
Huis Barnaart – Foto Wereldwijze Fotografie
Zowel het huis als het interieur zijn ontworpen door Abraham van der Hart (1747-1820), de stadsarchitect van Amsterdam. Opdrachtgever was Willem Philip Barnaart, burgemeester van Haarlem en kamerheer van koning Lodewijk Napoleon. Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van het pand, startte drie jaar geleden met de restauratie die nu is voltooid.

“Een voorbeeld van de werkwijze is de restauratie van de ‘Etrurische Kamer’. Deze kamer heeft uiterst kleurrijke maar ook zeer kwetsbare 200 jaar oude schilderingen. De schilderingen zijn voorzichtig schoongemaakt en hersteld. Op basis van archiefonderzoek is de roze en blauwe zijden stoffering van de kamer, met kenmerkende draperieën, weer aangebracht. De plaats van de draperieën kon worden bepaald aan de hand van sporen van oude spijkergaatjes in de wand.”

Voor de restauratie deed men een beroep op een groot aantal fondsen. Op dit moment is men nog steeds op zoek naar geld, want er zijn nog wensen. Zo willen de restaurateurs graag de originele meubelen van de ‘Gouden Salon’ onder handen nemen en verder zijn er acht geschilderde bovendeurstukken, gemaakt door Adriaan de Lelie (1755-1820), die een opfrisbeurt kunnen gebruiken.

Huis Barnaart was meestal gesloten voor het publiek. Vereniging Hendrick de Keyser wil dit veranderen. Op zaterdag 28 mei is er een open dag.

Boek: Biografie Lodewijk Napoleon

×