‘Huishoudelijk gesodemieter tijdens de oorlog’

Verzet - Still uit de film

Verzet – Still uit de film

Komedie over de Tweede Wereldoorlog

Onder de titel, Verzet, hebben Luuk van Bemmelen en Rob Lücker een Nederlandse komediefilm over de Tweede Wereldoorlog gemaakt. De film wordt vrijdagavond uitgezonden op Nederland 2, in het kader van het One Night Stand-filmprogramma.


Verzet - Een komedie over de Tweede Wereldoorlog

Verzet – Een komedie over de Tweede Wereldoorlog

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland verschijnen in Nederland nauwelijks komedies over de Tweede Wereldoorlog. De zwarte komedie Verzet is een uitzondering. De film vertelt het verhaal van Fons (René van ’t Hof), een weinig sociale porseleinverzamelaar en Rachel (Sanne Vogel), een verwende Joodse onderduikster.

Als Fons zijn oog laat vallen op een zeer zeldzaam, maar zeer duur stuk porselein, biedt zijn buurman Gerrit aan om te helpen. Hij schiet Fons het geld voor, als een Joods meisje een paar dagen bij Fons mag logeren. Fons krijgt al snel spijt van zijn ruimhartigheid. Rachel blijkt niet het schuchtere slachtoffer dat Fons voor ogen had, maar een verwende prinses die binnen no time het hele huis overneemt. Buiten nadert de oorlog zijn einde, maar binnen moet de ware strijd pas echt beginnen…

- advertentie -

Regisseur Rob Lücker over zijn film:

“De film belicht op luchtige wije het huishoudelijk gesodemieter ten tijde van oorlog. Zo gezegd de burger die in de woonkamer zijn eigen ‘Krieg’ aan het voeren is. In dit geval werkt de Joodse en hautaine onderduikster Rachel het hoofdkarakter Fons flink op de zenuwen. Deze ironische insteek was voor mij dan ook de reden om het script van Luuk van Bemmelen met beide handen aan te grijpen, omdat ik de drang voel een film te maken die op een humoristische manier tegen de grens van het moreel fatsoen aanzit.”

One Night Stand

One Night Stand is een dramareeks van nieuwe filmmakers. De komende weken worden er acht films van vijftig minuten uitgezonden. WOII-komedie Verzet bijt vrijdag het spits af (Nederland 2, 21:05 uur)

Trailer van ‘Verzet’:

De val van AantjesIn de nieuwe tweedelige serie…
Bokser in Auschwitz - Shawn Hoffman
Bokser in Auschwitz - Shawn HoffmanAls vermaak voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: