Hydra van Lerna, de negenkoppige giftige waterslang

Griekse mythologie

Een negenkoppige giftige waterslang die in meerdere verhalen uit de Griekse mythologie voorkomt. Ook wel Hydra van Lerna genoemd vanwege het feit dat ze woonde in het meer van Lerna bij Argolis. De Hydra werd geboren uit Typhon en Echidna.

Antonio del Pollaiolo, Herakles en de Hydra

Antonio del Pollaiolo, Herakles en de Hydra

Bekend is het verhaal waarin de held Herakles het op moet nemen tegen het giftige monster. Als Herakles met een knots een van de koppen vermorzeld, komen ervoor in de plaats steeds twee nieuwe koppen tevoorschijn. Herakles weet de koppen toch definitief te doden, door steeds als hij er een slaat de hals dicht te schroeien met een gloeiende toorts. Hierdoor kon er geen nieuwe kop aangemaakt worden.

Hydra’s laatste kop

De laatste, middelste kop van de Hydra was echter onsterfelijk. Herakles hakte de kop daarom af en begroef hem onder een grote kei. Voor hij dat deed doopte de held zijn pijlen in de gifklieren van Hydra zodat zijn pijlen vanaf dat moment nog dodelijker waren.

Hydra is verder een eiland in de Egeïsche zee en er is een maan van Pluto naar de mythologische slang vernoemd.

Cerberus
KerberosHond van de Hades (god van de onderwereld). De…
Hylas, de knecht van Herakles, wordt gelokt door de nimfen - John William Waterhouse
Nimfen zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie. Ze zijn onderverdeeld in verschillende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: