Hypnos – God van de slaap

Woord ‘hypnose’ is naar hem vernoemd

In de Griekse mythologie is Hypnos de god van de slaap. Hij is de tweelingbroer van Thanatus, de god van de dood. Samen met zijn broer leeft hij in de onderwereld waar Hades de scepter zwaait. Andere verhalen vermelden dan hij op het eiland Lemnos woonde. De god is een zoon van Nyx (godin van de nacht) en Erebus (god van het duister). Het woord ‘hypnose’ is naar hem vernoemd.

Hypnos

Hypnos

Hypnos kreeg vele zonen, de Oneiroi, die symbool staan voor ale soorten dromen die er bestaan. Morpheus is zijn bekendste zoon. Deze was de baas over zijn broers en wordt nog wel eens genoemd als iemand heel diep in slaap is. Diegene is dan namelijk “in Morpheus’ armen”.

Hera doet nog wel eens een beroep op Hypnos, vooral als ze iets wil doen wat van haar man Zeus niet mag. De slaapgod brengt Zeus dan in slaap zodat Hera haar gang kan gaan.

Twee vleugels

De god is getrouwd met één van de drie Gratiën (ook wel Chariten), vrouwen die symbool staan voor de schoonheid, vruchtbaarheid, charme en creativiteit.

- advertentie -

De god van de slaap wordt vaak afgebeeld met twee vleugels die niet zoals gewoonlijk uit de schouders komen, maar uit het hoofd.

Hypnos en Thanatus - Slaap en zijn halfbroer dood - John Williams Waterhouse

Hypnos en Thanatus – Slaap en zijn halfbroer dood – John Williams Waterhouse

Thanatos
Thanatos God van de dood. Zoon van Nyx (godin…
Treurende Ajax (Asmus KJacob Carstens, ca. 1791)
Ajax is een van de helden uit de Griekse mythologie. Hij komt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: