‘Identiteit Jack the Ripper eindelijk bekend’

Volgens de krant is Aaron Kosminski 'Jack the Ripper'

Volgens de krant is Aaron Kosminski ‘Jack the Ripper’

In 1888 vermoordde de beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper zeker vijf prostituees. De identiteit van de moordenaar werd nooit achterhaald. Tot dit weekend. Volgens de Daily Mail werden de moorden gepleegd door de Poolse immigrant Aaron Kosminski. Dit zou blijken uit DNA-onderzoek.


Deskundigen zijn het er over het algemeen over eens dat Jack the Ripper, een alias die aan de seriemoordenaar werd gegeven, in het Londense East End in 1888 zeker vijf prostituees vermoordde. Er zijn al vaker mensen geweest die beweerden de identiteit van de moordenaar te hebben achterhaald. Eind vorig jaar beweerde de Amerikaanse misdaadschrijfster Patricia Cornwell bijvoorbeeld nog dat schilder Walter Sickert achter de moorden zat.

De Daily Mail komt nu met een andere naam: Aaron Kosminski. Volgens de krant is zo goed als zeker dat hij de moorden pleegde. De Poolse immigrant was destijds 23 jaar en leefde in 1888 samen met zijn broer op amper driehonderd meter van de woning van zijn derde slachtoffer: Elizabeth Stride.

Bebloede sjaal

Dat de moord door Kosminski werd gepleegd zou blijken uit DNA-materiaal dat in 1888 op een sjaal werd gevonden. Op de sjaal zou niet alleen DNA-materiaal van slachtoffer Catherine Eddowes zitten, maar ook van de dader. De bebloede stuk textiel werd zeven jaar geleden gekocht door een zakenman die het vervolgens liet onderzoeken door de Finse DNA-expert Jari Louhelainen. Op de sjaal vond de Fin niet alleen bloed maar ook sperma. Het erfelijke materiaal werd vervolgens vergeleken met dat van afstammelingen van Kosminski. Dit leverde tot twee keer toe een match op waardoor volgens de onderzoeker nu vrijwel zeker is dat Kosminski de moorden pleegde.

- advertentie -

Het is niet voor het eerst dat de naam van Kosminski in verband wordt gebracht met de moorden. Kosminski was in 1888 al een van de zes hoofdverdachten maar sluitend bewijs was er destijds niet. Volgens de Daily Mail werkte Kosminski als kapper in de wijk Whitechapel. Hij overleed op 53-jarige leeftijd in een gesticht.

Of de Jack the Ripper-case nu definitief gesloten is, moet de toekomst uitwijzen.

Wie was Jack the Ripper?

Nieuwe postzegels tonen 175 jaar spoorwegen in Nederland
PostNL staat met tien nieuwe postzegels stil bij het 175-jarig bestaan van…
Shiva Nataraja (Twitter)
Shiva Nataraja (Twitter) De Australische premier Tony Abbott heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: