Dark
Light

‘IJspret’, toen en nu

Auteur:
1 minuut leestijd
Sneeuw in een bos
Sneeuw in een bos (CC0 - Pixabay - Sonyuser)

Het gebeurt niet heel vaak meer maar soms hebben we in Nederland nog wel eens echte winterperiodes. Natuurlijk is er dan de zogenaamde ijspret en sneeuwballenlol. Vorst en bovenal veel sneeuw zorgen echter ook voor ellenlange files op de snelwegen. Voor uitvallende treinen en in extreme gevallen dichtgevroren IJsselmeer. De schaatsen kunnen even uit het vet, maar er wordt ook veel geklaagd. Op buren bijvoorbeeld die hun stoepje niet schoonvegen. En er werd gefoeterd, op de leidinggevende van de treinmaatschappijen bijvoorbeeld als er weer eens een trein uitvalt en grote vertraging oploopt.

In de oorlogsjaren 1941 en 1942 vroor het ook dat het kraakte en viel er óók een grote hoeveelheid sneeuw. Het Polygoon-journaal maakte er ooit een mooie reportage over met aansprekende plaatjes van sneeuwruimende scholieren, rijdende (!) treinen, bevroren kanalen en natuurlijk de Elfstedentocht.

Kijk en vergelijk…

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×