IJsselkogge wordt boven water gehaald

De Kamper kogge op zee – Foto: ArcheoProjecten

Een vijftiende-eeuws scheepswrak dat vorig jaar bij Kampen werd gevonden, wordt volgend jaar uit de IJssel gehaald. Rijkswaterstaat heeft dat bekendgemaakt.


Het schip, een zogenaamde kogge, werd gevonden tijdens rivierwerkzaamheden. Het wrak is met een afmeting van twintig bij acht meter relatief groot. Het is een vrij unieke vondst waar wereldwijd belangstelling voor is. Afgelopen jaar is de kogge uitvoerig onderzocht en nu dus besloten om het wrak boen water te halen. Volgens Rijkswaterstaat is dat beter voor de waterveiligheid en de scheepvaart.

- advertentie -

Hans Brouwer van Rijkswaterstaat:

Het wrak opgraven is niet duurder dan het wrak in de bodem laten liggen. Laten we de kogge liggen, dan moeten we extra maatregelen nemen om het schip te beschermen, bijvoorbeeld met een stenen onderwater drempel. Dit zou echter weer een obstakel zijn voor de scheepvaart. Naast de voordelen voor waterveiligheid en scheepvaart kunnen de mensen leren van ons rijke Hanzeverleden, waar de kogge onlosmakelijk mee verbonden is.

Uit archeologisch onderzoek bleek eerder al dat het gevonden schip eeuwen geleden doelbewust is afgezonken om de IJssel in bedwang te houden. De kogge is grotendeels intact. In de nabijheid zijn nog twee kleinere rivierschepen en onderdelen van de kogge aangetroffen. Brouwer:

Hiermee kon men de onstuimige en verzandende IJssel in de gewenste richting sturen, zeg maar
middeleeuws watermanagement.

De IJssel was al vanaf de vroege middeleeuwen een bevaarbare rivier. Gedurende de Hanzetijd, die duurde van de dertiende tot en met de vijftiende eeuw, was de rivier daarom een druk bevaren vaarweg. Koggeschepen vaarden tussen de verschillende handelssteden. De schepen waren ontworpen om zowel op zee als op de rivier te varen.

Lees ook: Het mysterie van de IJsselkogge

mount-everest
Mount EverestDe Nieuw-Zeelander George Lowe, een van de deelnemers…
Derde archeologische vondsten blijft in de grond - Afb:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: