Ik en wij in Fryslân

Schieringers in Medemblik met het verzoek aan hertog Albrecht om bescherming in maart 1498 – Julius Scholz (1825-1893), Albrechtsburg, Meissen

Behalve dat de Friezen een eigen taal spreken en schrijven, ontlenen ze hun identiteit ook aan een gemeenschappelijk verleden. Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert de Fryske Akademy daarom op 26 oktober de workshop Ik en wij in Fryslân. Vormen van Friese identiteit door de eeuwen heen.

In de workshop komt onder andere aan bod dat belangrijke Friese gebeurtenissen en ‘nationale’ helden de vormgevers zijn van een eigen geschiedenis en dus van een gemeenschappelijk gedachtengoed dat op essentiële punten afwijkt van het ‘wijgevoel’ in de overige provincies. Aan de Fryske Akademy wordt intensief onderzoek gedaan naar dit gemeenschappelijk verleden en naar de zogenaamde vormgevers van de Friese identiteit. Dat onderzoek gebeurt vanuit de opvatting dat de Friese identiteit en de factoren die tot de vorming enbeleving ervan hebben bijgedragen door de eeuwen heen veranderden.

- advertentie -

Anders gezegd, Friezen uit de late middeleeuwen verbonden hun Friese identiteit aan bijvoorbeeld de Friese vrijheid en het ontbreken van centraal gezag. In de zeventiende eeuw was juist het Friese stadhouderschap een belangrijk gemeenschappelijk herkenningspunt, terwijl in de negentiende eeuw weer de romantiek sturend was. De Friese nationalistische beweging maakte in de twintigste eeuw de behoefte los om aandacht te besteden aan regionale eigenheid en het unieke Friese verleden. Dat daarbij het Germaanse element in het Friese verleden sterk werd benadrukt en Friezen als een geheel ander volk werden gezien als de ‘Hollanders’ hoorden daarbij.

In vier lezingen zullen specialisten op het gebied van de Friese geschiedenis hun licht laten schijnen op specifiek vormgevers van de Friese identiteit in de Middeleeuwen en in de Vroeg Moderne Tijd. Meer informatie over de lezing vind je op: www.fryske-akademy.nl

Jaap en Ischa Meijer, een joodse geschiedenisHistorica Evelien Gans…
Het grote zwijgen - Erik MenkveldDe historische roman Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: