#ikvlag: Twitteraars herdenken bevrijding Nederlands-Indië

Op 15 augustus wordt wereldwijd stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op die dag in 1945 capituleerden de Japanners namelijk. Ook voor Nederland-Indië kwam er toen een eind aan de oorlog.

Indisch Monument in Den Haag

Indisch Monument in Den Haag

Terwijl in Europa al in mei een eind kwam aan die oorlog, duurde de oorlog in Azië, en dus ook in Nederlands-Indië, nog tot augustus voort. Na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki capituleerde Japan op 15 augustus 1945. Daarmee kwam er pas een echt eind aan de Tweede Wereldoorlog. Veel Nederlanders in Indonesië kregen toen overigens nog te maken met de Bersiap (Indonesische vrijheidsstrijd) en waren hun leven in die periode nog niet zeker.

Vanwege de historisch betekenis van 15 augustus geldt sinds 1999 voor die dag in Nederland een officiële vlaginstructie. Om mensen hiervan bewust te maken heeft het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek een twitteractie opgezet. Het centrum roept mensen op een selfie te maken met de Nederlandse vlag en deze met de hashtag #ikvlag online te zetten.

Daarnaast worden Twitteraars opgeroepen een speciale omslagfoto te plaatsen. Onder de mensen die dit doen worden twee tickets naar Indonesië verloot.

- advertentie -

Lees ook: 15 augustus 1945 – Capitulatie van Japan

Berichten op Twitter over de actie:


Polenplein in het Gelderse Driel (tracesofwar.com)
Polenplein in het Gelderse Driel (tracesofwar.com)Koning Willem-Alexander woont…
Vrijdag vond in Den Haag de jaarlijks Indië-herdenking plaats. Deze herdenking wordt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: