Illinois

Vlag van Illinois

Vlag van Illinois


Noordelijke staat van Amerika met de bijnamen Prairie State en Land of Lincoln. Illinois heeft een oppervlakte van 149.998 km², ongeveer 13 miljoen inwoners. Hoofdstad van de staat is Springfield.

Aan de naam van de staat is al te zien dat er vroeger in dit gebied indianen leefden. Illinois is namelijk vernoemd naar de indianen die vroeger veel in dit gebied leefden: de Illini-indianen.


De staat Illinois in het rood gemarkeerd

De staat Illinois in het rood gemarkeerd

De eerste Europeanen die het gebied verkenden waren de Fransen Louis Jolliet en Jacques Marquette. Zij deden dit in 1673. De Fransman Robert de la Salle stichtte hierna al vrij snel nederzettingen, onder meer bij het latere Peoria en Starved Rock. Hoewel de staat dus aanvankelijk bevolkt werd door Fransen kregen de Engelsen het gebied in 1763 in bezit. Tijdens de Amerikaanse Revolutie, waarbij Amerika zich verzette tegen de Britse overheersing, kwam Illinois in handen van de Amerikanen.

- advertentie -

De reden dat Illinois ook wel The land of Lincoln wordt genoemd ligt gelegen in het feit dat president Abraham Lincoln opgroeide in deze staat. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) sloot Illinois zich aan bij de Unie (noordelijke staten).

De staat Illinois trad op 3 december 1818 toe tot de Verenigde Staten.

Links:

Vlag van Idaho In het noordoosten gelegen staat van…
Vlag van Indiana staat in het noordwesten van Amerika…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: