Import-Indiërs

Hindoestanen in traditionele feestkleding, ca. 1923 – Fotostudio ‘Augusta Curiel’ (Fotograaf). A.C.P. (Augusta Cornelia Paulina) Curiel (Fotograaf) – Bron: Tropenmuseum en Wiki Commons)

Hindoestanen uit India voor werk naar Suriname

Met de afschaffing van de slavernij in 1863 dreigde er een personeelstekort op de koffie- en suikerplantages in de Nederlandse kolonie Suriname.

Paramaribo


Plantagehouders in de Britse koloniën hadden goede ervaringen met arbeiders uit India, dat toen bij Groot-Brittannië hoorde. Deze Hindostanen of Hindoestanen waren ijverig en gehoorzaam en pasten zich gemakkelijk aan.

Met behulp van de Engelsen werden tussen 1873 en 1916 ruim 34.000 gezonde en niet al te opstandige werkloze Indiërs naar Suriname verscheept. De Indiërs kregen een contract voor vijf jaar en werden daarna gratis weer naar hun thuisland vervoerd. Maar tweederde koos ervoor in Suriname te blijven. Zij kregen een lapje grond en honderd gulden. Door hard te werken en diploma’s te halen wisten de Hindoestanen uiteindelijk door te dringen tot alle lagen van de Surinaamse samenleving.

- advertentie -

Nederland

Rond Surinames onafhankelijkheid in 1975 kwamen veel Hindoestanen naar Nederland. Zij hadden weinig vertrouwen in de Creoolse regering in Suriname en dachten dat hun kinderen in Nederland een betere toekomst zouden hebben zolang ze hun diploma’s maar haalden.

Nu leven hier zo’n 160.000 Hindoestanen. Zij lijken succesvol. De werkloosheidscijfers zijn lager dan onder andere migrantengroepen en zij zorgen voor weinig overlast. Toch zijn er intern wel problemen. De prestatiedruk en sociale controle worden veel Hindoestaanse pubers te veel. Het zelfmoordpercentage onder hen is daardoor bijvoorbeeld schrikbarend hoog.


~ Nationaal Historisch Museum

Gerelateerde boeken:

Eind november barst in Nederland een orangistische orgie los. Dan wordt herdacht…
De dubbel-dvd Lost Kingdoms of Africa voert de kijker mee naar beroemde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: