In 1940 gesneuvelde korporaal met militaire eer herbegraven

Een Nederlandse korporaal die in de meidagen van 1940 sneuvelde is vorige week door militairen van 103 Verkenningseskadron uit ’t Harde met militaire eer herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen.


De korporaal, Gijsbert Spandonk uit Lage Zwaluwe, sneuvelde op 12 mei 1940 in Dordrecht. Hij was destijds 25 jaar oud en had zijn dienstplicht al vervuld. Tijdens de Duitse inval diende Spandonk als vrijwilliger bij het Tweede Regiment Huzaren Motorrijders. Hij sneuvelde op de hoek van de Hugo de Grootlaan en de Weeskinderendijk in Dordrecht, nadat zijn eenheid door Duitse parachutisten onder vuur was genomen.

Spandonk werd twee dagen later in Dordrecht begraven. In 1948 werd zijn lichaam overgebracht naar zijn woonplaats.

Zijn familie wilde graag dat zijn stoffelijke resten bijgezet zouden worden op het Militair Ereveld Grebbeberg. Dit is vorige week donderdag gebeurd. De herbegrafenis van Spandonk werd door enkele nabestaanden bijgewoond.

- advertentie -
‘In de rij voor Anne Frank’
De NOS-documentaire In de Rij voor Anne Frank is aangekocht door de…
De gemeente Nijmegen bood vorig jaar het oude fabriekspand De Vasim aan als vestigingsplaats van het nieuwe museum
De provincie Gelderland wil de Stichting Vrijheidsmuseum WO2 financieel te hulp te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: