Dark
Light

In 1940 gesneuvelde korporaal met militaire eer herbegraven

Auteur:
1 minuut leestijd

Een Nederlandse korporaal die in de meidagen van 1940 sneuvelde is vorige week door militairen van 103 Verkenningseskadron uit ’t Harde met militaire eer herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Militairen van 103 Verkenningseskadron Huzaren Prins Alexander uit ’t Harde dragen korporaal Spandonk naar zijn laatste rustplaats. (Defensie)
Militairen van 103 Verkenningseskadron Huzaren Prins Alexander uit ’t Harde dragen korporaal Spandonk naar zijn laatste rustplaats. (Defensie)
De korporaal, Gijsbert Spandonk uit Lage Zwaluwe, sneuvelde op 12 mei 1940 in Dordrecht. Hij was destijds 25 jaar oud en had zijn dienstplicht al vervuld. Tijdens de Duitse inval diende Spandonk als vrijwilliger bij het Tweede Regiment Huzaren Motorrijders. Hij sneuvelde op de hoek van de Hugo de Grootlaan en de Weeskinderendijk in Dordrecht, nadat zijn eenheid door Duitse parachutisten onder vuur was genomen.

Spandonk werd twee dagen later in Dordrecht begraven. In 1948 werd zijn lichaam overgebracht naar zijn woonplaats.

Zijn familie wilde graag dat zijn stoffelijke resten bijgezet zouden worden op het Militair Ereveld Grebbeberg. Dit is vorige week donderdag gebeurd. De herbegrafenis van Spandonk werd door enkele nabestaanden bijgewoond.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×