In de contramine zijn

De uitdrukking ‘in de contramine zijn’ betekent dat je je tegendraads opstelt. Je gaat tegen de stroom in, je gooit de kont tegen de krib, weigert mee te werken en dwarsboomt de ander. In de contramine zijn is een uitspraak die afkomstig is uit de militaire wereld en al eeuwenoud is.

De contramine

Ruïne van kasteel Čachtice. Bron: tripfreakz.com

Ruïne van kasteel Čachtice. Bron: tripfreakz.com

De term contramine is een Frans leenwoord (contre-mine). Letterlijk betekent dit ‘tegenmijn’. Dit was een soort mijn die militairen al sinds de Oudheid en Middeleeuwen groeven om de mijn van de aanvallende partij onschadelijk te maken.

Hoe ging dit in zijn werk? De aanvallende partij probeerde een stad of kasteel binnen te vallen, door lange mijnen te graven in een poging onder de muren van het bolwerk te komen. Deze mijngangen werden gestut met hout. Op het moment van het offensief staken de aanvallers het hout in de mijngangen in brand, waardoor de gang instortte en de muren inzakten of op zijn minst zwaar beschadigd raakten. Op die manier hoopten ze de stad snel te kunnen veroveren.

De verdedigende partij probeerde de aanvallende mijn te dwarsbomen, door een contramijn, de contre-mine. Deze groef men in de richting van de aanvallende mijn en liet men ontploffen, zodat de mijn van de tegenstander onschadelijk werd gemaakt.

- advertentie -

Uitvinding buskruit

Toen men in de veertiende eeuw het buskruit ontdekte, besloten de aanvallers overigens om de mijnen te laten ontploffen, wat effectiever werkte dan het in brand steken van de mijngangen.

De term contre-mine werd later in het Nederlands gespeld als ‘contramine’. De militaire herkomst van het begrip zijn veel mensen vergeten, maar de overdrachtelijke betekenis is nog steeds bekend: ‘in de weerstandsmodus zitten’, ‘de ander dwarsbomen’.

~ Enne Koops

Lijst van historische uitdrukkingen en gezegden
Boek: Geschiedenis van hert buskruit in Nederland – H.J. Reitsma

Bronnen

Internet
-https://onzetaal.nl/taaladvies/in-de-contramine-zijn
-http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/contramine

Middeleeuwse plank van grafkist in ziekenhuis onderzocht (SCEZ)
In het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes is een bodemplank…
Woensdag promoveerde politicus en militair Martijn Kitzen op het onderzoek dat hij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:

Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: