Dark
Light

In de tredmolen lopen

Auteur:
1 minuut leestijd
Tredmolen - © Henk Boudewijns
Tredmolen - © Henk Boudewijns

Dagelijks worden er zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Wie denkt er bij “iemand in de luren leggen” nog aan de doeken, waarin kinderen met Engelse ziekte werden gewikkeld om het kromtrekken van armen en benen tegen te gaan?

Veel uitdrukkingen die ontleend zijn aan dergelijke voorwerpen kan men tegenwoordig alleen nog in musea bekijken. In de nieuwe rubriek Taalmuseum worden historische gebruiksvoorwerpen en praktijken gekoppeld aan Nederlandse uitdrukkingen en zegswijzen.

In de tredmolen lopen

Tredmolen - © Henk Boudewijns
Tredmolen – © Henk Boudewijns
Betekenis: Altijd dezelfde zware of geestdodende arbeid moeten verrichten.

Verklaring: De tredmolen is een molen, die in beweging wordt gebracht door een draaiend rad waaraan een mens of dier trapt. De tredmolen werd ook als strafwerktuig gebruikt. De veroordeelde werd gedwongen een rad in beweging te houden door regelmatig trappen. De constructie van dit strafwerktuig was zodanig dat hij, als hij mis trapte of oversloeg gewond raakte.

Zelfs de Engelse dichter Oscar Wild moest nog in de tredmolen lopen als straf voor homoseksuele handelingen.

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×