In sommige gemeenten vandaag al Dodenherdenking

Oorlogsmonument op Urk

Oorlogsmonument op Urk

In een paar streng christelijke gemeenten wordt zaterdag al Dodenherdenking gehouden. De gemeenten besloten de jaarlijkse herdenking te vervroegen omdat 4 mei dit jaar op een zondag valt. Dat meldt de NOS.


Het gaat om gemeenten als Urk, Staphorst, Ede, Rijssen, Genemuiden, Opheusden, Werkendam en Ochten. Daarnaast zijn er enkele gemeenten – waaronder Aalburg, Utrechtse Heuvelrug en Werkendam – die zowel zaterdag als zondag een herdenking hebben. Op die manier stellen ze inwoners die problemen hebben met de herdenking op zondag in de gelegenheid toch een herdenking bij te wonen.

Burgerinitiatief

De veteranenvereniging op Urk is niet blij mee dat de herdenking verplaatst is. Ze vinden het geen goede zaak dat de gesneuvelden nu niet gelijktijdig worden herdacht met de rest van Nederland. De veteranen van Urk hebben zelfs een burgerinitiatief om de zaak op de agenda van de Tweede kamer te krijgen.

Ze willen dat een herdenking op zondag voortaan ook in Urk plaats zal vinden. Het duurt echter nog even voor Dodenherdenking weer op een zondag valt. Dat is pas in 2025.

Bliksem - Foto: stock.xchng
In de onstuimige zomer van 1855 pakken zich regelmatig donkere wolken samen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: