In wiens voetsporen treedt Anouk?

Anouk Teeuwe – Foto: CC/Dotblend
Enkele jaren achtereen is het voor Nederland huilen met de pet (en indianentooi) op tijdens het Eurovisie Songfestival. Elk jaar verwachten ‘we’ weer veel van de nieuwe kandidaat, vaak eindigt het in een deceptie. Dit jaar vertegenwoordigt zangeres Anouk ons land.

In eigen land is de zangeres al een bekendheid, maar voor veel songfestival-volgers in andere Europese landen zullen deze week voor het eerst kennismaken met Anouk Teeuwe. Aan welke Nederlanders kan ze eigenlijk een voorbeeld nemen?

Al in 1956, het Eurovisie Songfestival werd toen voor het eerst gehouden, deed Nederland mee aan het jaarlijkse liedjesfestijn. De eerste editie van het Eurovisie Songfestival werd door Zwitserland gewonnen. Een jaar later mochten we in Nederland hard juichen.

De Nederlandse winnaars op een rijtje:

- advertentie -

1957

Corry Brokken wint met het nummer Net Als Toen. Een jaar eerder was de in Breda geboren zangeres ook al aanwezig op het eerste Eurovisie Songfestival. Toen zong ze het lied Voorgoed Voorbij. Dat nummer won echter niet. In 1960 scoorde Corrie Brokken in Nederland een nummer 1-hit met het nummer Milord.

1959

Teddy Scholten wint met het nummer Een beetje. Na het Eurovisie Songfestival van 1959 wordt het winnende lied ook in het Frans, Duits en Italiaans uitgebracht. In 1966 presenteert Teddy Scholten het Nationaal Songfestival.

1969

Lenny Kuhr wint met het nummer De Troubadour. Nederland moet de overwinning echter wel delen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Deze vier landen behaalden allemaal evenveel punten. Het winnende lied is door Kuhr zelf gecomponeerd. Vijf jaar na de winst scoort Kuhr opnieuw een hit, dan met het nummer De Generaal over Rinus Michels.

1975

Teach-In wint met het nummer Ding-a-Dong. De Engelse versie van het winnende nummer haalt later in de Britse hitparade een 13e plaats. Zangeres Getty Kaspers verlaat de popgroep uit Enschede een jaar na de winst van het Eurovisie Songfestival. Ze gaat dan als solo-artiest verder.

Of Anouk de vijfde winnaar in het rijtje wordt, is afwachten. Dinsdagavond moet de zangeres eerst de halve finale zien te overleven. Anouk doet mee aan het Eurovisie Songfestival in Malmö, Zweden met het nummer Birds, dat is geschreven door Tore Johansson en Martin Gjerstad. Dit nummer staat ook op Anouks achtste studioalbum. Dit album, getiteld Sad singalong songs, verschijnt deze maand.

Anouk – Birds:

De Lachende RembrandtHet Getty Museum in Los Angeles heeft…
Relieken van de martelaren van Otranto - Foto: CC…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net